DONKEN

En Flum brud i tuppkamsförpackning. Glimt i glasögonen, och stort hjärta för familjen och alla andra. Skriver om saker som gör mig pissed, och saker som jag avgudar litegrann.

Serotoninbrist. Jäpp.

Kategori: Aggro-Donken

Skribent: Elena Karpilovski
 
"Serotonin får dig att bli lugn och  harmonisk
 
Serotonin har till uppgift att balansera våra känslor men denna  signalsubstans påverkar även vår upplevelse av smärta, aptit och sömn. I  naturliga mängder har serotonin en lugnande, avstressande effekt samt förbättrar  sömnen. Brist på serotonin gör att man känner olust och lätt förlorar  kontrollen. Nervcellerna kan själva bilda serotonin genom att omvandla  aminosyran tryptofan som tillförs via maten.
 
 
Tryptofan finns bland annat i kött, mjölk, ägg, bananer,  spannmålsprodukter, tomater och valnötter. Forskare har visat att halten  serotonin i hjärnan ökar när man äter livsmedel som är rika på tryptofan. Man  tror att detta kan förklara varför vissa människor upplever att de känner sig  lugnare och gladare efter att exempelvis ätit en banan.
 
 
Serotonin har en mild lyckopillereffekt i kroppen. En ensidig och  kalorifattig kost ger märkbar minskning av tryptofan i kroppen och förändrar  därmed hjärnans nivåer av serotonin. Det i sin tur kan leda till nedstämdhet och  i värsta fall depression. En rad läkemedel mot depression verkar just genom att  höja hjärnans innehåll av serotonin."
 
 
 
Ja så nu ska jag väl dricka lite mer mjölk, ta en tomatsmörgås, och lite egengjord müsli.
Med mjölk.
 
Det är det enda av det vi har hemma.
Pöss!
Donken
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: